Olet varmaan kuullut brändistä, brändäämisestä, brändin rakentamisesta, brändi-identiteetistä jne? Mutta, et edelleenkään ole ihan varma mitä brändi tarkoittaa. Ei hätää, et ole ainoa.

Moni yhdistää brändin johonkin visuaaliseen, kuten logoon tai siihen, että kyseessä on jotain tosi feikkiä ja kallista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Toki logolla ja visuaalisuudella on brändin kannalta iso merkitys, mutta brändi on paljon muutakin, kuin vain sen visuaalinen identiteetti.

Brändi tarkoittaa siis sitä, minkälainen käsitys, tunne tai mielikuva ihmisillä on sun yrityksestäsi. Brändi syntyy aina asiakkaan mielessä. Brändi ei ole siis yhtä kuin sinun ajatuksesi yrityksestäsi. Brändäämällä pystyt kuitenkin vaikuttamaan tähän syntyvään mielikuvaan.

"A brand is a person's gut feeling about a product, service or oganization."

Marty Neumeier

IMAGO + MAINE = BRÄNDI

Brändi koostuu imagosta ja maineesta.

Imago on yrityksen tai henkilön tietoisesti itsestään antama kuva. Imago on hyvä rakentaa huolellisesti brändistrategian mukaan. Imagoon vaikuttaa yleisilme, ulkoiset asiat (mm. logo, värimaailma typografia, vaatteet) arvot ja viestintä. Imagosta voi myös seurata kilpailuetua, jos yrityksen identiteetti on hyvä, kommunikaatio toimiva ja ulkoisten tekijöiden vaikutukset ovat suotuisia.

Maine taas perustuu ihmisten kokemuksiin yrityksestäsi. Maineeseen vaikuttaa kaikki se mitä teet tai jätät tekemättä. Maine on myös sitä, mitä ihmiset puhuvat sinusta tai yrityksestäsi kun et ole paikalla. Maine rakentuu pitkällä aikavälillä ja se on pysyvämpi kuin imago. Maineella on merkittävä asema yrityksen liiketoiminnassa.

DFDFFDE7-9719-4F53-B7CC-641531E35EAF

BRÄNDI on yhteenveto kaikesta tekemisestäsi

Brändi on yhdistelmä sitä, miten yrityksesi tekee asiat ja kuinka asiakkaasi hyötyy eli millaista lisäarvoa hän saa asiakaskokemuksestaan yrityksesi kanssa. Brändi on oikeastaan kaiken sen summa, mitä olemme yrityksestä tai sen palvelusta/tuotteesta kuulleet, nähneet, ja lukeneet ja mitä olemme yhdessä sen kanssa kokeneet. Brändi vaikuttaa kaikkeen liiketoimintaan ja myös kaikki liiketoiminta vaikuttaa brändiin.

BRÄNDI TUO ARVOA YRITYKSELLESI

Brändin tarkoitus on olla mieleenpainuva ja kasvattaa yrityksesi arvoa. Brändi auttaa markkinoilla vahvan aseman luomiseen, erottautumiseen ja siellä pysymiseen. Vahvan brändin avulla varmistat, että erotut muista, ja ettei tuotteesi tai palvelusi häviä kilpailijoidesi sekaan.

Brändi on yrityksen arvokkain pääoma. Hyvästä brändistä maksetaan enemmän ja myös ostopäätös tehdään helpommin. Mieti, miksi esimerkiksi Guccin t-paidasta maksetaan useampi satanen kun taas jonkun toisen merkin t-paidasta maksetaan vain muutama kymppi. No, koska Gucci on maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu brändi.

Onko brändi ja brändäys sulle tuttu aihe? Haluatko kuulla aiheesta lisää? Voit myös laittaa mulle postausehdotuksia kommentoimalla tähän postaukseen tai laittamalla sähköpostia.

Haluatko oppia lisää markkinoinnista?

Liity maksuttomaan sisäpiiriini ja saat markkinoinnin ja sosiaalisen median vinkkejä.  Liittymällä sisäpiiriin saat myös lahjaksi ilmaisen Instagram markkinoinnin minioppaan.